Vytauto g. 13, LT-67122, Lazdijai

(8 318) 51133

info@lazdijugimnazija.lt

Gruodžio tryliktoji – šviesos diena tamsos karalystėje

        Kasmet gruodžio 13 d. vyksta Lazdijų rajono vaikų ir jaunimo folkloro ansamblių žiemos šventė. Tiksliau, vykdavo iki to laiko, kol buvo pradėti taikyti masinių susibūrimų ribojimai, susiję su koronavirusu. Pasak mūsų gimnazijos muzikos mokytojos ir folkloro kolektyvo „Voverėlė“ vadovės Birutės Vžesniauskienės, į šią šventę tradiciškai atvyksta rajono moksleivių folkloro kolektyvai su  pasiruoštais šokiais, žaidimais, dainomis, šposais ir juokais, gera nuotaika ir įvairiais gardėsiais. Folkloro kolektyvai moko vieni kitus ko nors naujo, neregėto. Šventė trunka „nuog ryto lig piet“, nes advento laiku tik gruodžio 13 dieną linksmybių pasiilgusiam jaunimui leidžiama garsiau padainuoti ir ratelius pašokti.

        Šiemet šventės rajone nebuvo, galėjome švęsti tik mažame ratelyje ir daug trumpiau. Gimnazijos folkloro kolektyvo nariai penktokai Darija Sorakaitė, Joris Strašinskas, Emilė Vabuolaitė, Ema Kazlauskaitė, Gabija Kolkaitė, Kamilė Pavilonytė ir Ugnė Talandytė labai aktyviai ruošėsi šiai šventei –  rinko patarles, mįsles, būrelio užsiėmimuose žaidė žiemos laikotarpio žaidimus, mokėsi šokių… O gruodžio 13 dieną gimnazijoje vyko smagus renginys, skirtas šv. Liucijos dienai paminėti, kuriame dalyvavo 5b ir 5c klasių mokiniai, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Virginija Spitrienė ir 5b klasės auklėtoja Jolanta Patackaitė.

        Šventę pradėjo folkloro kolektyvo vadovė Birutė Vžesniauskienė, užvedusi dainą „Oi, an lauko žvakelė žibėjo“ ir įžiebusi ugnelę. Ji papasakojo, kad gruodžio  mėnesio simbolis yra žaltys, kuris požemio vandenyse globoja  žiemos saulę: „Tai toks ypatingas mėnuo, kai gamtoje sąstingis, o jo tamsą lemia piktosios dvasios, todėl reikia ritualų, tam tikrų veiksmų padėti dievams atgaivinti gamtą. Daugelio darbų šiuo metu negalima dirbti. Draudžiama triukšmauti, rėkauti, nepatartina susipykti.“  Paskui renginio vedėjai Emilė, Joris, Kamilė, Gabija, Ugnė ėmėsi burtų – leido kiekvienam dalyviui iš puodynės išsitraukti lapelį su užrašyta lietuvių liaudies patarle, atspindinčia jo tos dienos nuotaiką.  Visi labai azartiškai spėliojome jų užmintas mįsles, kadangi už teisingą atsakymą gavome po sausainį, riešutą ar mandariną. Labai smagiai šokome  „Malūnėlį“, „Polką dribsiuką“, „Gransverą“, žaidėme lietuvių liaudies žaidimus „Žąsų tiltas“, „Katė ir pelė“, „Nešu nešu puodą“, „Pele pele, pas ką žiedas žydi“. Mokytoja Birutė papasakojo, kad žiemos žaidimuose labai svarbus yra vartų simbolis – virsmas, perėjimas, susiejimas su anapusiniu pasauliu: „Advento laikotarpis – tai ano pasaulio atėjimas į virsmą (protėvių dvasios) – išėjimas per gavėnią. Tilto simbolis – perėjimas iš žiemos į vasarą. Ypatingą reikšmę turi ir meškos bei vilko simboliai: vilkas – žiema (nunykimas, anapusinis pasaulis), meška – vasara (atgimimas, vaisingumas). Būtinas traukimo judesys, galynėjimasis, liudijantis, kas – kuris laikotarpis –  nugalės. Du žaidėjai susikibę iškeltomis rankomis simboliškai reiškia vartus, vienas iš jų vilkas, kitas meška, gaudo paskutinį, bėgantį voros gale. Pagautasis renkasi, kur eis – pas vilką ar pas mešką, iš pasirinkusiųjų formuojamas tiltas. Išgaudžius visas „žąseles“, susiformuoja dvi voros (du tiltai), vyksta galynėjimasis traukynės, kas ką nutrauks. Žaidimo tekstas sudarytas iš jau aptartų advento laikotarpio žaidimų simbolių.“ Iš mokytojos Birutės dar sužinojome, kad ankstesniais laikais nuo šv. Liucijos dienos prasidėdavo kalėdiniai prekymečiai: Šeškaturgis, Skaistaturgis, Saldaturgis. Smagu, kad mūsų gimtuosiuose Lazdijuose šios tradicijos laikomasi ir dabar.

        Renginio pabaigoje jo sumanytoja mokytoja Birutė abiejų klasių mokiniams padovanojo po orų spėjimų kalendorių ir paaiškino, kaip jame pažymėti orų prognozę iki šventų Kalėdų. Anot šios lietuvių liaudies tradicijų ir papročių žinovės, gruodžio mėnesio trylikta diena – tarsi įžanga į saulėgrįžą (gruodžio 21 d.),  iki Kūčių  ji jau nebetrumpėja. Nuo gruodžio 13 dienos spėjamas būsimų metų mėnesių oras. Gruodžio 13 d. – sausis, 14 – vasaris, 15 – kovas, 16 – balandis, 17 – gegužė, 18 – birželis, 19 – liepa, 20 – rugpjūtis, 21 – rugsėjis, 22 – spalis, 23 – lapkritis, 24 – gruodis.

        Dėkojame gimnazijos folkloro kolektyvui „Voverėlė“ ir jos vadovei Birutei Vžesniauskienei už prasmingą, šviesos ir linksmos nuotaikos kupiną renginį, už galimybę sužinoti ar prisiminti primirštas mūsų senolių gavėnios laikotarpio tradicijas, linkime visai gimnazijos bendruomenei džiugių šventų Kalėdų ir laimingų 2022 – ųjų😊

 

5b klasės mokiniai ir auklėtoja Jolanta Patackaitė

 

[wpgmza id="1"]

KONTAKTAI

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija

Adresas:

Vytauto g. 13, LT-67122 Lazdijai

Įmonės kodas: 190608487

SD draudėjo kodas: 580118

Direktorė Erika Poškevičienė

Tel.: (8 318) 51133

El.p.: info@lazdijugimnazija.lt