Vytauto g. 13, LT-67122, Lazdijai

(8 318) 51133

info@lazdijugimnazija.lt

VIRTUALI VYTINIŲ JUOSTŲ PARODA SKAITYKLOJE

        Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos skaitykloje veikia virtuali tautodailininkės, technologijų mokytojos Linos Živatkauskaitės-Žaliauskienės ir jos mokinio Martyno Mikelionio vytinių juostų paroda.  

        Audimas Lietuvoje turi gana senas tradicijas. Vieni iš gražiausių ir išraiškingiausių lietuvių tautinių audinių yra juostos.

        Vytinės juostos – viena seniausių tekstilės technologijų. Tokios juostos buvo plačiai paplitusios daugelyje šalių, vėliau jas daug kur išstūmė vėlesnės austinės juostos.

        Juostos nuo seno naudotos susijuost, surišt, prisirišt bei drabužių puošimui. Jos- neatskiriama archeologinio kostiumo dalis.

        Juostai vyti naudojamos medinės lentelės (dar vadinamos kaladėlėmis, burtukėmis) su skylutėmis kampuose. Burtukės gali dar būti varinės, šiais laikais tam labai tinka plastikinės kortelės.

        Vejama iš tvirtesnių vilnonių ar pusvilnonių siūlų. Juostos plotis priklauso nuo lentelių skaičiaus: kuo jų daugiau, tuo juosta platesnė.

        Seniau žmogus viską, ko reikėjo gyvenime, stengėsi pats pasidaryti, todėl  juostą nusivyti turėjo mokėti kiekviena moteris. Tačiau vyti juostą – kruopštus, kantrybės ir atsidavimo  reikalaujantis darbas.

        Lina  juostas vyti išmoko domėdamasi senaisiais amatais ir norėdama kuo daugiau dalykų išbandyt pati.  Pasak jos, tai nesudėtinga technologija, jei tik nepatingi įdėti trupučio pastangų. Tautodailininkė, puoselėdama savo turimą patirtį ir taip stengdamasi išsaugoti senąsias tradicijas, įkvepia ir savo mokinius.  „Vyti nesunkiai išmoksta mokiniai per technologijų pamokas“, – pasakojo tautodailininkė. Vytinėmis juostomis bei jų liaudiškais raštais ypatingai susidomėjo Šventežerio mokyklos mokinys Martynas Mikelionis. Jo nuvyta juosta  šių metų rajoninėje technologijų olimpiadoje pelnė prizinę vietą. Vertinimo komisijos sprendimu mokinio vytinė juosta pateko į respublikinį etapą, kur laimėjo nominaciją „Už senųjų amatų puoselėjimą“ (2021 m.).

        Gražu žiūrėti, kaip mokytoja ir mokinys yra tarsi viena komanda. Tautodailininkė Lina Živatkauskaitė–Žaliauskienė  be galo atsakinga bei kompetentinga technologijų mokytoja.  Jos sukurti mokymo metodai bei įgytos patirtys leido mokiniams puikiai įvaldyti ir išmėginti juostų vijimo techniką. „Svarbiausia – visada jausti, kokius žingsnius gali ir nori žengti mokiniai“, – atviravo tautodailininkė.

        Nuoširdžiai kviečiu virtualiai susipažinti su vytinių juostų paroda.

        Parodoje eksponuojamos tautodailininkės Linos Živatkauskaitės– Žaliauskienės ir Šventežerio mokyklos dešimtoko  Martyno Mikelionio vytos juostos.

 

                                                    Bibliotekininkė Daiva Mikalauskienė

 

[wpgmza id="1"]

KONTAKTAI

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija

Adresas:

Vytauto g. 13, LT-67122 Lazdijai

Įmonės kodas: 190608487

SD draudėjo kodas: 580118

Direktorė Erika Poškevičienė

Tel.: (8 318) 51133

El.p.: info@lazdijugimnazija.lt