Vytauto g. 13, LT-67122, Lazdijai

(8 318) 51133

info@lazdijugimnazija.lt

Saugios vasaros atostogos

        Vasara – ne tik atostogų, bet ir daug pavojų keliantis metų laikas. Labai svarbu, kad vaikai atostogaudami, poilsiaudami ir išdykaudami nepamirštų apie tykančius pavojus, sugebėtų identifikuoti ir apsisaugoti.

        Dažniausias ir didžiausią neramumą tėvams kelianti vaikų pramoga – maudynės. Pagal statistiką, 2022 metais paskendo 117 žmonių, iš kurių 4 vaikai.

        Reikia nepamiršti, kad:

    • Vaikai gali maudytis vandens telkinyje tik tuomet, kai juos prižiūri suaugę asmenys;
    • Visada yra saugiau maudytis, kai vandens telkinyje yra įrengtas maudymosi paplūdimys;
    • Nesimaudyti nepažystamuose vandens telkiniuose/vietose;
    • Negalima maudytis jei jaučiamės blogai;
    • Maudantis naudotis KOKYBIŠKAIS pripučiamais žaislais;
    • Baseinai taip pat kelia didelę grėsmę;
    • Negalima būti vandenyje, jei artėja audra.

        Taip pat reikėtų nepamiršti, kad saulė ne tik mus šildo ir džiugina, bet tinkamai neapsisaugojus gali ištikti  saulės smūgis. Saulės smūgis – tai galvos smegenų pažeidimas dėl tiesioginių saulės spindulių nepridengtai galvai. Kad taip nenutiktų, reikėtų dėvėti galvos apdangalą, gerti daug vandens, bei vengti tiesioginių saulės spindulių nuo 11 val. iki 15 val. Šiuo laikotarpiu saulė yra labai pavojinga ir besimėgaujantiems „saulės voniomis“. Norintiems saugiai laiką praleisti saulėje, išvengti odos nudegimų, reikėtų nepamiršti naudoti kremų kurie turi aukštą SPF apsaugą, kuri saugo nuo žalingų UV spindulių. Taip pat dėvėti lengvus, šviesius, laisvus rūbus.

        Vasaros atostogas ir ramybę taip pat gali trukdyti įvairūs vabzdžiai. Ypač atšilus orams, kai lauko temperatūra pasiekia  vos 7° C, sparčiai pradeda aktyvėti erkės. Erkės – erkinio encefalito bei Laimo ligos nešiotojos. Reikia nepamiršti, kad erkių galime sutikti visur – namų kiemuose, prie ežerų, miškuose. Todėl turime save saugoti, visada galvoti, kad tokia tikimybė yra, ir kuo dažniau save apsižiūrėti, eiti į gamtą su tinkama apranga. Nuo erkinio encefalito vaistų nėra, vienintelė apsauga – skiepai.

        Tokiomis pagrindinėmis ir dar daugiau aktualių temų, paskutinėmis mokslo dienomis Visuomenės sveikatos specialistė Auksė Kubilienė kalbėjo su mokiniais. Taip pat prisiminė, kad visada nutikus nelaimei skambinti telefonu 112, kaip, kada ir kiek laiko yra atliekamas gaivinimas, ką daryti jei skęstame patys, ir ką daryti jei matome, kad skęsta kitas, bei  diskutavome kitais klausimais.

        Gražios ir saugios vasaros, mokiniai!

 

[wpgmza id="1"]

KONTAKTAI

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija

Adresas:

Vytauto g. 13, LT-67122 Lazdijai

Įmonės kodas: 190608487

SD draudėjo kodas: 580118

Direktorė Erika Poškevičienė

Tel.: (8 318) 51133

El.p.: info@lazdijugimnazija.lt