Spalio 16 dieną chemijos pamoka apie Lietuvos cukraus pramonę, cukraus gamybą ir kitus „saldžius“ dalykus 3g klasės mokiniams vyko netradiciškai: gimnazistai mokėsi ne klasėje, naudodamiesi vadovėliais ar pratybomis, o ten, kur pamokai apie cukrų tinkamiausia vieta – Marijampolės cukraus fabrike. Chemijos mokytojai Asta Eidukaitienei talkino puikus šio fabriko specialistas Giedrius Šlekys. Jis labai išsamiai ir įdomiai papasakojo fabriko istoriją: nuo sprendimo jį įkurti 1931 metais iki šių dienų. Mokiniai aplankė nedidelę, bet įdomią fabriko muziejaus ekspoziciją, sužinojo apie kultūros paveldą – išskirtinį autentišką fabriko pastatų kompleksą, degustavo fabriko produkciją, sužinojo, kad fabrikas cukraus gamybos atliekas (žalienas, defekantą ir t.t.) fabrikas taip pat sėkmingai realizuoja.
Vėliau pamoka „persikėlė“ prie cukraus gamybos linijos. Mokiniai stebėjo runkeluko kelionę nuo jo atvykimo sunkvežimio kėbule į fabriko teritoriją iki supakavimo į maišus ir išvežimu į parduotuves arba kitas maisto gamybos įmones. Ši kelionė fabrike užtrunka vieną parą. O per parą „Lietuvos cukrus“ apdoroja dešimtis tonų runkelių.
Antra dalis išvykos – trumpa ekskursija Marijampolės centre. Mokytoja B. Vžesniauskienė mokiniams parodė ir trumpai papasakojo apie svarbiausius ir įdomius miesto objektus.
Asta Eidukaitienė, Birutė Vžesniauskienė