Netrukus Kūčios ir šv. Kalėdos sukvies visus žmones prie tradicinio vaišių stalo. Žodis „KŪČIOS“ pats vienas gali daug pasakyti. Šio žodžio ypatybės yra glaudžiai susiję su mūsų tautos etnine kultūra, religija, istorija ir papročiais. Laikui bėgant, atsiranda vis daugiau daiktų, reikšmių, papročių. Tačiau Kūčios labiausiai išlaiko savitumą. Nors ir labai išsivystė kulinarinis paveldas, tačiau senieji tradiciniai Kūčių patiekalai užima išskirtinę vietą. Be silkės, žuvies, grybų patiekalų svarbūs – kūčiukai. Tai labai „prėskas“ (kūdas) valgis iš miltų, vandens ir aguonų pagardo.
Gruodžio 18 d. Lazdijų rajono mokyklų bibliotekininkės susirinko į edukacinę kūčiukų kepimo pamoką. Pamoka vyko Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos technologijų kabinete. Tikrųjų lietuviškų kūčiukų kepimo subtilybių mokė bibliotekininkė Violeta Pliuskienė. Violeta mums priminė Kūčių valgių simboliką, papročių puoselėjimą ruošiantis Kalėdoms, papasakojo, kaip reikia užmaišyti kūčiukams skirtą tešlą, kaip ją gerai iškočioti ir suformuoti dailius kūčiukus bei pateikė kūčiukų kepimo receptą. Vėliau ėmėmės darbo: bėrėme miltus, aguonas, minkėme tešlą bei savo rankomis pjaustėme kūčiukus. Pagaliau pasiekėme galutinį rezultatą – pašovėme juos į orkaitę. Beliko tik palaukti, kol iškeps. O, kad laukimas neprailgtų, susėdusios prie stalo, dalinomės skaniais Kūčių ir Šv. Kalėdų patiekalų receptais.
Laikas prabėgo labai greitai ir kūčiukai jau garavo ant stalo. Skanu buvo… Ir ypač malonu, kad prie kūčiukų gamybos proceso prisilietė kiekvienos iš mūsų rankos. Tą dieną patyrėme ir kitą džiugią akimirką – už kultūros puoselėjimą, profesionalų ir kūrybingą darbą iš Lazdijų rajono savivaldybės gavome dovanų po puodelį su miesto inicialais. Beliko tik palinkėti viena kitai kalėdinio džiaugsmo ir Vilties, besibeldžiančios į mūsų širdis.
Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos bibliotekininkė
Daiva Mikalauskienė
Nuotraukos Akvilės Margelienės