Vytauto g. 13, LT-67122, Lazdijai

(8 318) 51133

info@lazdijugimnazija.lt

2020-ieji Eugenijos Šimkūnaitės metai

        Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu, 2020-ieji yra paskelbti Eugenijos Šimkūnaitės metais. Šia proga skirtinguose Lietuvos miestuose, jų universitetuose, mokyklose ir kitose švietimo bei kultūros įstaigose vyksta daugybė renginių, susijusių su Eugenija Šimkūnaitė ir vaistažolių kultūra Lietuvoje apskritai. Mūsų gimnazijos 2g klasių mokiniai šią datą taip pat savitai  paminėjo.

        Vienu sakiniu apibūdinti Eugeniją Šimkūnaitę būtų sunku. Ji- gamtos mokslų daktarė,Lietuvos nacionalinio kultūrinio paveldo puoselėtoja, vaistininkė, knygų, mokslo darbų ir straipsnių, skirtų plačiajai visuomenei,  autorė. Dr. E. Šimkūnaitė populiarino liaudies mediciną, perteikdama sveiko  gyvenimo patarimus, mokydama pažinti gamtos reiškinius, tyrinėjo ir aprašė nemažai vaistingųjų augalų. Dažnai ji buvo vadinama tiesiog žolininke arba net ragana, nes žinojo, kaip gydyti vaistingaisiais augalais, mokėjo „užkalbėti“, „burti“, turėjo humoro jausmą, mėgo „pranašauti“, „raganauti“,  sudarinėjo originalius horoskopus.  Ji gebėjo pasakoti ir rašyti labai įtaigiai ir vaizdingai, vartojo daug tarmiškų žodžių. Štai jos kelios citatos.

        „Jei žmogus ką nors nori rasti, ieško ir negalvoja įsidėti į savo kišenę, tai būtinai randa. O jei nori į savo kišenę ir dar iš kito kišenės – apie paparčio žiedą nė negalvok. Nenorėk kitam, ko nenorėtum   sau – ir tada net ūkanotą dieną nereikės raukytis”.

        „Et, varlos, mes turim tokį svorį, kokio gamta reikalauja. Nėra ko jo dirbtinai valdyti”.

        „Nėr negydančių žolynų, bet razumno iš durno nepadarys ir jie“.

Šiuos ir kitus faktus apie žymiosios gamtininkės, kurios 100-ąsias gimimo metines šiemet minime, gyvenimą ir mokslinę veiklą sužinojo 2g klasių mokiniai. Jie, nagrinėdami 10 klasės programinę temą ,,Vaistai”, prisiminė, kad gydytis arba stiprinti savo organizmą galima ne tik farmaciniais preparatais, parduodamais vaistinėse, bet ir augalais, kurie buvo naudojami ir seniau, ir dabar. Reikia tik žinoti ir išmanyti jų poveikį. Mokiniai pasidomėjo, kokie vaistiniai augalai auga mūsų daržuose, soduose ar pievose, aprašė jų gydomąsias savybes, rinkimo ir paruošimo būdus, prisiminė kitus įdomius dalykus, susijusius su šiomis vaistažolėmis. Jų darbus galima pamatyti gimnazijos puslapio skiltyje ,,Kūrybinės dirbtuvės”.

 

Chemijos mokytoja Asta Eidukaitienė

[wpgmza id="1"]

KONTAKTAI

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija

Adresas:

Vytauto g. 13, LT-67122 Lazdijai

Įmonės kodas: 190608487

SD draudėjo kodas: 580118

Direktorė Erika Poškevičienė

Tel.: (8 318) 51133

El.p.: info@lazdijugimnazija.lt